DEFNE VE SAMANDAĞ’DA ÇADIR VE KONTEYNER EV TALEP
– KAHRAMANMARAŞ merkezli depremlerden en çok etkilenen Defne ve Samandağ ilçelerinde çadırkentler ve konteyner evler kuruldu ancak depremzedeler ihtiyacın devam ettiğini söyledi. Özellikle kırsal mahallelerde yaşayanlar, arazilerini bırakmak istemediklerini ifade ederek, kalacak yerleri olmadığı için seralarda yaşadıklarını anlattı. Samandağ’ın Fidanlı Mahallesi’nden Zeki Sağ “6 Şubat’tan önce sorsaydın bu cümleleri söylemezdim ama bizim en büyük hayalimiz, umudumuz prefabrik konut. İnsan prefabrik ev sahibi olmak için yaşıyor. Tek amacım çocuklarımın eğitimi ama prefabrike bir evim olsun istiyorum. Bu muhtemelen beni en memnun insanlardan biri yapacak. Öncelikli çadırların sayısı artırılmalı” dedi. Ferhat Belli, “Şu anda bir çadır kentte yaşıyoruz. Konteyner evler yapılacağı söyleniyor. Bunun gerekli olduğunu düşünüyorum çünkü babam şehri terk etmek istemiyor.” Rıdvan Anlar, “Kalacak yerimiz yoktu, seraya geldik. İçinde sebzeler vardı bir kısmını çıkardık 10-15 kişi kalıyoruz. Çadıra ihtiyacımız var ama bizi belli bir süre alacaklar ve konteyner mesken olursa daha rahat ederiz.”
Hatay’da meydana gelen sarsıntıların ardından binlerce ev yıkıldı, ağır hasar gördü, durdurulamaz hale geldi. Kentte kurulan çadır kentler ve konteyner evler var ama depremzede sayısı fazla olunca bu yeterli olmuyor. Kırsal mahallelerde yaşayanlar toprağını ve baba ocağını bırakmak istemiyor. Halk çadıra ulaşamadığı için ya kendi imkanlarıyla derme çatma bir yerde kalabilecekleri bir yer oluşturmuşlar ya da seralardan domates, salatalık ve biberleri toplayarak burada kalmaya başlamışlar.
BABAM ŞEHİRDEN ÇIKMAK İSTEMİYOR
Defne’nin Orhanlı Mahallesi’nde kurulan çadırkentte ailesiyle birlikte yaşayan 24 yaşındaki Ferhat Belli, “Hafiften sarsılmaya başladı, sonra şiddetli bir şekilde. Sonra çığlıklar duyduk. Elektrikler kesildi, yağmur yağıyordu. Çocukları koyduk, arabada kadınlar bir kaç komşumuzun öldüğünü gördük şu an çadırda yaşıyoruz ihtiyaçlarımız karşılanıyor konteyner şehir yapılacak deniyor bunun gerekli olduğunu düşünüyorum çünkü babam gitmek istemiyor Bulaşıcı hastalık riski de olabilir yani ihtiyaç var. Ablamlarla buradayız ama köyde bir ablam daha var onu da çadır için uzun süre beklettiler sonunda geldi” dedi. söz konusu.
“ÇADIR İMKÂNIMIZ OLURSA KONTEYNER KONUT İHTİYACIMIZ VAR” Raife Bıyıklı, “Güzeldi, hiç böyle bir şey yaşamadık. Çadırlarda yaşıyoruz ama sıkıntı. Yardımlar bize yeterince ulaşmadı. Çadır lazım, imkanımız varsa konteyner barınak.Çadırda yemek yemek ve hareket etmek çok zor.
Kalacak yeri olmadığı için ailesiyle birlikte serada yaşayan Rıdvan Anlar, “Deprem gecesi kendimizi dışarı attık, çok korktuk. İkinci ve üçüncü depremlerden sonra evimiz ağır hasar gördü. Kalacak yerimiz yoktu seraya geldik.Parçayı söktük yataklarımızı getirdik soba taktık 10-15 kişi kalıyoruz bir şekilde uyum sağladık gündüz sıcak gece soğuk. Çadıra ihtiyacımız var ama mutlaka çadıra ihtiyacımız var ama bizi bir süre konteyner ev alırsa daha rahat ederiz kesin.Eşyalarımızı çıkaramadık çıkarsak nereye koyacağız. herhangi bir yere gitmek istiyorum” dedi.
“BİR ÇADIRDA 5 AİLEYİZ, NASIL TEDARİK EDEBİLİRSİNİZ?” Ali Durmaz, “Ben hayatımda böyle deprem görmedim çok korktuk. Tandırın olduğu yere kendi imkanlarımız ile çadır kurduk ve orada kalıyorduk. Yeni çadır geldi ama eskidi. yetersiz ama Türkiye’nin her yerinden yardım geldi” Allah razı olsun. 70-100 hane var, 35-40 çadır geldi köye ama yetmiyor. Çadır kuruyoruz ama 5 aileyiz, nasıl yetecek?”
“HALA ŞOK ALTINDAYIZ” Samandağ’ın Fidanlı Mahallesi’nden Zeki Sağ, “Büyük bir şok ve gürültü oldu. Ne yapacağımızı bilemedik. 2 çocuğumuz var, o an sadece onları düşündüm. 20 gün oldu hala anlamaya çalışıyoruz. Hatay küçük, insanlar birbirini tanır, göçmenler.” “Merkezde ya da başka köylerde yaşayan insanlarla yollarımız kesişti, birbirimizi tanıyoruz. Birçok insan gibi biz de şokun etkisindeyiz. Ailemizi ve çevremizi çok kaybettik. Antakya’nın, Çocukluğumun geçtiği, okuduğum, anılarımın olduğu Armutlu yerle bir oldu” dedi.
Eve girmenin imkansız olduğunu söyleyen Sağ, “Böyle bir düşüncemiz bile olamaz. Depremin 21. günündeyiz, 2 gündür çadırda yaşıyoruz. Önemli bir çadır sorunumuz var. İlk günden bu yana sorun devam ediyor”Biz büyük bir aileyiz, köy olarak fidanla uğraşırız ve yerleşik bir hayatımız vardır. Bir çadır 20-30 aileye geliyor ama 10 kişilik. Konteynerin mesken olduğunu söyleyebiliriz ama ulaşılmazdır. Tabii ki hijyen ve seyyar lavabo önemli sorunlar” diye konuştu.
“PREFABRİK KONUTUMA SAHİP OLMAK BENİ EN EĞLENCELİ İNSAN YAPAR”
Sağ, “Türkiye’deki fidanların büyük bir bölümü bu köyden üretiliyor. Bu nedenle buradan herhangi bir çadır kente gidemiyoruz. Fidanları tohumdan alıp büyütüp Avrupa’ya gönderiyoruz. İnsanlar prefabrik olmak için yaşıyor.” ev. Ben onlardan biriyim. Tek hedefim çocuklarımın eğitimi ama ben prefabrik ev yaptırmak istiyorum. Bu muhtemelen beni en memnun insanlardan biri yapacak. Öncelikli çadırların sayısı artmalı.”
– Hataymaden-haber.com.tr